Udgivet i

Fra idé til færdig opskrift

Fra ide til opskrift

Min datter synes bestemt jeg skal vise nogle af mine arbejdstegninger frem, – “mine skøre damer”, som de kærligt bliver kaldt os imellem.

Og det kan da sagtens være hun har ret, måske vil nogle synes de er sjove at se. I hvertfald har de inspireret til denne post: “Fra idé til færdig opskrift”

At det lige blev Eponas sommertop der “står model”, er fordi jeg netop har hæklet den op igen, da det var én af de opskrifter jeg ikke fik flyttet med fra Eponas dagbog i første omgang. Men fremgangsmåden er typisk den samme for alle opskrifter.

Fra idé til færdig opskrift

Det hele starter naturligvis med en idé, – en forestilling jeg til en start ser for mit indre blik.

Da jeg så udpræget er visuelt anlagt, og forøvrigt er vild med at tegne, bliver ideen allerførst tegnet ned på en af mine “skøre damer”

Først tegnes ideen og derpå hækles prøver

Design

Dernæst tegnes arbejdstegningen (tegningen til højre), som er en lidt mere realistisk forestilling om min ide.

Hvis jeg er tilfreds med det jeg ser, og det svarer til forstillingen i mit hoved, venter så hækleprøverne som gerne skal bidrage til at få min tegning omsat til virkelighed.

Jeg bruger oceaner af tid på at udregne og hækle små lapper i spændende stukturer og mønstre. Det er på den måde jeg finder frem til hvilken struktur der vil egne sig til pågældende idé. Både med hensyn til garn, hæklefasthed og udtryk i øvrigt.

Konstruktion

Derpå er det blot at gå i gang. Nogle gange lykkes det at få hæklet sig frem til det helt rigtige resultat i første forsøg. Andre kræver mange optrevlinger. Og andre igen bliver aldrig til andet end en idé på papiret.

Jeg tilstræber altid at hækle en prototype i størrelse small. Dels fordi den er til at overse i størrelse og dels fordi min yngste datter er størrelse small, hvilket gør, at jeg har en rigtig levede model at afprøve pågældende idé på.

Jeg har nogle faste mål jeg navigerer ud fra, altså mål på de forskellige størrelser og det er så dem jeg gør mig umage for at ramme.

Konstruktion ligger mit hjerte meget nær og jeg går utrolig højt op i pasform og her hjælper min oprindelige uddannelse mig helt enormt. Som ung uddannede jeg mig indenfor design, med konstruktion som speciale. Konstruktion af snitmønstre dog, – men når man først kan konstruere snitmønstre til syning, er der ikke lang vej for at omsætte det til hæklekonstruktion.

Opskriften

Jeg ved det er forskelligt, hvordan man arbejder. Nogle skriver først opskriften og derpå hækler. Andre omvendt.

Jeg skriver som regel samtidig med at jeg hækler min prototype.

Jeg skriver som regel opskriften undervejs med min prototype

Når opskriften er færdig i størrelse small, er det tid for at prøve den på min model, som jo er min datter.

Hvis jeg er tilfreds med pasformen og i øvrigt er tilfreds med designet, er det blot at gå i gang med at graduere opskriften op og ned i flere størrelse.

Hvis ikke, må de nødvendige justeringer foretages inden graduering.

Foto

Derpå venter fotografering af pågældende design. Noget jeg synes både er udfordrende og sjovt. Jeg vil jo gerne have så pænt og realistisk et billede af mit design som muligt.

Eponas sommertop, hæklet sommertop, hækleopskrift
Et voila, – den færdige idé er hæklet og fotograferet. Den færdige opskrift finder du i webshoppen LIGE HER

Testhækling

Når den graduerede opskrift er forsynet med foto og ellers er omdannet til en PDF fil, er det tid til at mine uundværlige testhæklere får fingre i opskriften.

Jeg er velsignet med et hold faste, skønne og dygtige damer og yngre piger, der som regel kan afse tid til at testhækle mine opskrifter. Og forhåbentlig finder de, de fejl jeg selv har overset.

Når testhæklerne har meldt tilbage med deres feedback, får opskriften den endelige overhaling og er herefter klar til udgivelse.

Til sidst

Det er sådan i store træk den fremgangsmåde der anvendes her på Eponas.dk når der udvikles opskrifter. Jeg håber I synes det var sjovt med en kort introduktion til “om bagved” en opskrift.

PS: Skulle du trods alle vores anstrengelser finde en fejl i en opskrift, så kontakt support@eponas.dk